Apple compară App Store cu Revoluția industrială [VIDEO]
Apple App Store a fost primul mare magazin cu aplicații, iar dacă niciodată nu te-ai gândit cât de important este, americanii îl compară cu Revoluția industrială, ba chiar ar putea fi o „reușită” mai importantă.
Despre noul iOS și despre Mac OS am aflat la WWDC 2015, acolo unde Apple și-a lăudat și magazinul cu aplicații. App Store a debutat în 2008, odată cu iPhone 3G, și reprezintă prima strategie de succes pentru a aduce într-un singur loc toate programele care pot fi folosite pe un dispozitiv. Acestea au ajuns să fie cunoscute drept aplicații.
După App Store, Google a lansat Play Store (inițial numit Android Market) și Microsoft are Windows Store, iar alte companii și-au creat propriile versiuni. Amazon a mers până într-acolo încât a creat Appstore pentru dispozitivele sale cu Android și le-a cerut dezvoltatorilor să livreze versiuni ale aplicațiilor și pentru sistemul Fire OS.
Pe lângă marile anunțuri, la WWDC 2015, Apple s-a lăudat cu cifrele pentru App Store. A ajuns să aibă în magazin 1,5 milioane de aplicații cu 100 de miliarde de descărcări în toți anii de operare. În 2008, magazinul a pornit cu 500 de aplicații, dar a deschis porțile tuturor dezvoltatorilor interesați și au fost mulți, unii devenind milionari pornind doar de la o idee bună de joc sau aplicație.
App Store a fost lansat la WWDC 2008, când Steve Jobs a anunțat și iPhone 3G.
Compania susține că le-a plătit creatorilor 30 de miliarde de dolari în șapte ani. Apple reține 30% din veniturile dezvoltatorilor, restul de 70% întorcându-se spre ei. Totuși, se poate ca Apple să fi exagerat în clipul de promovare. Totuși, nu un reprezentant al companiei spune asta, ci James Manyika, director al companiei de management McKinsey Global Institute, care afirmă că App Store e mai important decât Revoluția industrială. Din fericire, restul clipului video continuă cu afirmații mai puțin hilare decât aceasta.
Vox prezintă și cum a ajuns McKinsey să compare cele două trenduri. Compania a luat în calcul o serie de tendințe economice de 3.000 de ori mai mari decât Revoluția industrială. Chiar dacă aceasta a pornit de la circa 10 milioane de oameni, a afectat 3 miliarde și nu în doar un deceniu. În fapt, a afectat întreaga planetă, de la transporturi la modul în care se produc bunurile, pe când magazinele cu aplicații furnizează produse într-un mediu cvasi-închis.
Ar putea fi App Store denumit startul „revoluției digitale”, oferindu-le creatorilor de aplicații o cale rapidă, ușoară și eficientă de a-și monetiza munca, dar e exagerată comparația cu o revoluție care a schimbat întreaga planetă. Între timp, aplicațiile n-au îmbunătățit decât viețile utilizatorilor și ale dezvoltatorilor. Mai jos ai un videoclip în care, vreme de 6 minute, Apple își laudă creația și reușitele (care nu sunt puține și nu sunt neînsemnate, dar nici revoluționare).